Bútor , nem probléma III. - Bútordiagnózis

Telefonszám 06 20 973 2453

Email info@xbutor.hu

Gardróbszekrények RAKTÁRRÓL
Fürdőszoba bútorok raktárról
Nappali bútorok raktárról

Bútor , nem probléma III. - Bútordiagnózis

Bútor , nem probléma III. - Bútordiagnózis

Bútor diagnózis

Miután kiszemelted a Neked tetsző bútort, mindenképpen vizsgáld meg azt közelebbről a következő sorrendben:

 • Először azonosítsd be, hogy milyen anyagból illetve anyagokból készült a termék. (Első lépésként megkérdezheted az eladót is. A legtöbb helyen tudnak felvilágosítást adni.)

  Valódi fa bútor ellenőrzése: minden oldalról (kívül- és belül is) nézd meg, főleg az élekre figyelj, mert a bútorlapok fóliázását itt illesztik. Árulkodó lehet az éleknél a szálirány változása is. Nem szabad kihagyni az ajtózsanérok vagy a polctartó lyukak marásainak ellenőrzését, hiszen itt belevágnak az anyagba, és így felszínre kerül annak belseje.

  Jellemző a legtöbb bútorra, hogy a szekrény test bútorlapból készül, és a frontok (ajtók, fiók előlapok) készülnek valódi fából. Ez egyrészt anyagi okokra vezethető vissza másrészt, arra, hogy a bútorlap kevésbé „élő” anyag, és így alaktartóbb, tehát szerkezeti elemnek tökéletes.

  Az anyagfajtán kívül fontos az anyagvastagság is. Ha tartós bútort akarsz, akkor az minimum 16 mm-es legyen. A vékony bútorlapnak nincs tartása, ezért a terhelés hatására meghajlik, vetemedik. A hosszú távon labilis bútor rögzítő elemei kiszakadhatnak az anyagból.

 • Az anyag után nézd meg, mennyire masszív a szerkezet. Finoman próbáld megnyomni az egyik oldalról a felső sarkát, ha nem stabil, akkor el tudod mozdítani, vagyis megcsavarodik a szekrény. Ha esetleg labilisnak tűnik nem feltétlenül jelent rossz minőséget! Ellenőrizd a pántokat, zsanérokat, az is lehet, hogy csak rosszul rakták össze a bemutató bútort.

  Ha módodban áll nézz a bútor mögé, a hátlap szerelési módja sokat elárul! A hátlap lehetőleg körben rögzített (szegelt, csavarozott) legyen, mert így merevíti a bútort. A sínes vagy toldott hátlaprögzítési megoldás nem igazán szerencsés.

 

Ellenőrizned kell a ragasztott díszítőelemek stabilitását is!

 • Jó minőségi jellemző, ha ellenőrzöd a krómozott elemeket: valóban fém alkatrészek vagy csak futtatott műanyagok. A fém sokkal tartósabb.
   
 • Kiállított mintadarab vásárlásánál főleg a lapra szerelten szállíthatókkal vigyázz, mert az ilyen bútor minden egyes szét- ill. összeszerelés után veszít a stabilságából (kilazulnak a csavarok, nem fognak a tiplik, kitágulnak a furatok, stb.)
Back to Top