Egy kis történelem - Matracok akkor és most

Telefonszám 06 20 973 2453

Email info@xbutor.hu

Gardróbszekrények RAKTÁRRÓL
Fürdőszoba bútorok raktárról
Nappali bútorok raktárról

Egy kis történelem - Matracok akkor és most

Egy kis történelem - Matracok akkor és most

Matrac történelem

Az ősidőkben az emberek egyszerűen csoportokban aludtak. Egymás mellé kuporodtak a földre, hogy meleget termeljenek egymás számára. Nagyon gyakori volt az egymásra rakott állatbőrőkből készült "matrac" vagy némely esetben egy rakás szalma. Így távol tartották magukat a kosztól, bogaraktól és egyik másik betegségtől de koránt sem volt a legkényelmesebb matrac. Időszámításunk előtt 3600 körül elkészítették az első vízágyat. Ez matrac valójában vízzel töltött kecske bőr volt, melyet a tehetősebb emberek használtak.

Rómában úgy 3.000 évvel később már tömött zsákokat használtak ágybetétként. Ezekbe a zsákokba nádat, szénát és gyapjút töltöttek hogy kényelmesebbé tegyék azokat. Néhány tehetős ember hálószobájában már megjelent a tollal töltött matrac. A reneszánsz időszakában szintén tömött zsákokat használtak ugyanazokkal a töltetekkel, azzal a különbséggel, hogy már különböző fajta, előkelő szövetekkel borították mint például bársony, selyem illetve brokát. Az 1600-as évek végén a legtöbb matrac szinte már csak tollal volt töltve.

 


Régi egyiptomi ágy

 

A matrac átalakul

Ahogy haladt az idő előre, úgy apró ám meglehetősen fontos lépéseket tettek az emberek a kényelmük érdekében. Az 1700-as évek közepén a matrac huzatok  minőségi anyagokból kezdtek el készülni. Több figyelmet szenteltek a matrac alapanyagokra. Elkészültek az első természetes anyagból készült matracok: volt amelyikhez kókuszt, volt amelyikhez lószőrt használtak. Az előkelő anyagokból készült ágynemű megjelenésével egyidőben a matrac gombokat és cserélhetővé belső töltetet kapott.

Nem is olyan régen - 1857-ben - elkészítették az első acél rugót, melyet fotelekbe és heverőkbe építettek be. 8 évvel később ezek a rugók adták a ma is népszerű matrac alapjait, a rugósmatracét. Ezek a matrac  könnyen hullámossá és göröngyössé vált. Az 1800-as évek végéig a rugósmatrac ezen tulajdonsága megmaradt, annak ellenére hogy időközben feltalálták a zsákrugós matracot. 1871-ben Heinrich Westphal-t kitüntették a bonell rugó korábbi változatának kifejlesztéséért. A rugósmatracoknak közel 60 év kellett hogy népszerűvé váljanak.


Rugósmatrac szerkezet


1927-re a matrac készítők már elérték a 100 millió dolláros álom határt évente és virágzásnak indult az ipar. Ekkor csak minden 15-ik matrac volt rugós. 1929-ben elérték a 129 millió dollárt amikor a gazdasági válság bekövetkezett. Az ipar még ekkor sem állt meg a fejlődésben, sőt. A '40-es években - a hábórú melléktermékeként - megjelent a szivacsmatrac. Ez új lehetőségeket nyitott az iparágnak és még több lehetőséget hogy helyet nyerjenek az egyes cégek a piacon . Az új lehetőségek nyomán az '50 években megjelent az első latexmatrac. Sokkal drágábbnak bizonyultak akkoriban mint rugós társaik ezért aztán nem lendült fel a készítése. A két legolcsóbb matrac a szivacs és a rugós volt, csak az ezeket előállító cégeknek volt nagy esélye a piaci térnyerésre.

1970-ben mutatták be az első modern vízágyat melyet elsősorban a kórházi betegeknek készítettek. Ezek az ágyak nagyon kényelmesnek, ámbár annál kezelhetetlenebbnek bizonyultak és csak a híres angol bevásárló központnak a Harod's nak sikerült értékesítenie belőle pár darabot. Nemsokkal később az ipar megint nagyot lépett előre és megjelent a vákuummatrac mely könnyen kezelhető és zárt állapotban kis helyen is elfér. Előnye hogy olcsóbb mint egy átlagos matrac és ugyanolyan téli-nyári fekvőfelülettel készül mint egy tökéletesen megtervezett kókuszmatrac.

A matrac űrkorszaka

1992-ben bemutatták a NASA által kifejlesztett TEMPUR anyagot, melyből tempur matrac, tempur párna és egyéb kiegészítő készült. Vele egyidőben megjelent más memory matrac amelyek viszkoelasztikusságának köszönhette népszerűségét. Ezek nagyon jól alátámasztják a gerincet, derekat és a test alakjához idomul az egész este során.


TEMPUR matrac anyag


Most az embereknek nagyon sok lehetősége van a választásra. Vásárolhat magának rugósmatracot, szivacsmatracot, ideje engedtével fekvéspróba alapján kiválaszthatja a saját igényeire szabott kókuszmatracot, kis gyermekének és csecsemőknek is készítetthet matracot. A szaküzletekben nagyon sokféle ágy, ágyrács, gyapjú termék és számos más kiegészítő várja a Kedves Vásárlókat!

forrás: http://www.matracabc.hu

Back to Top